Nasiona konopi – z czym to się je?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że konopie dawniej były jednymi z najpospolitszych roślin. Obecnie są natomiast tematem tabu głównie dla ludzi, którzy kojarzą je jedynie z nielegalną marihuaną. Jak się okazuje, rośliny te mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, a nasiona konopi z powodzeniem traktować można jako naturalny suplement diety. Co więcej, posiadanie i sprzedaż nasion, w przeciwieństwie do ich uprawy jest w Polsce całkowicie legalna.

Witaminy i inne dobrodziejstwa

Nasiona konopi są bogatym źródłem witamin takich jak witamina K, A, B1, B2, B6 czy C. Co więcej, mają także wysoką zawartość tłuszczu, a jest to szczególnie istotne, ponieważ tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego przyswojenia witamin. Ciekawe jest także to, iż nasiona konopi zawierają aż 40% białka, w którego składzie znajduje się 20 kluczowych aminokwasów. 10 z 20 aminokwasów zawartych w nasionach nasze ciało nie potrafi syntetyzować, a są one niezbędne do regeneracji mięśni i enzymów.

Błonnik dla zdrowych jelit

Konopie wpływają na regulowanie pracy układu pokarmowego. Dzieje się tak dzięki błonnikowi zawartemu w nasionach. Wspomaganie pracy jelit i regulowanie prawidłowego trawienia to główne zalety spożywania nasion konopnych. Dodatkowo, witaminy i białko konopne koją układ pokarmowy i odkwaszają organizm.

Jak jeść nasiona konopi?

Białko konopne, olej czy nasiona w naturalnej postaci? Wybór jest duży i zróżnicowany. Nasiona można dodawać do wielu potraw jako element, który podbije smak dania. Mają one bowiem przyjemny orzechowy smak. Olej z nasion z powodzeniem można wykorzystać do sałatek. Jedno jest pewne — spożywanie konopi ma zbawienny wpływ na zdrowie.

Sprawdź https://goldseeds.pl/

Redakcja Dieta, Nasiona konopi